Bir gün, bir hafta, bir ay yada seçilmiş olan herhangi bir periyot içinde ne kadar hisse senedinin el değiştirdiğini yada başka bir deyişle gerçekleşen işlem miktarını gösteren ve bundan önceki Dow Kuramı, destek ve dirençler, trendler ve son olarak da formasyonlar konularında oldukça önemli olduğu açıkça vurgulanan hacim verileri, fiyat hareketlerinin takip edilmesi ve yorumlanması sırasında mutlaka göz önünde tutulması gereken önemli bir göstergedir. İşlem hacmi öncelikle piyasanın var olan hareket yönünde devam edip etmeyeceği ile ilgili bilgileri içerir. Yüksek bir hacim var olan hareketin güçlenerek devam etmekte olduğu sinyali verirken düşük bir hacim var olan hareketin yakın bir gelecekte sonlanabileceğini gösterecektir. Bir bakıma düşük bir hacim piyasadaki kararsızlığı anlatmaktadır. Bu sebeple ister bir yükseliş trendi, isterse de bir düşüş trendi olsun hacim mutlaka trendini yönünü desteklemeli ve trend yönündeki hareketlerde artış göstermelidir. Aynı şekilde trende ters yönde gelişen tepki hareketleri sırasında da azalarak bu tepki hareketini desteklemez bir görüntü çizmelidir. Senetlerin sınıflanmasında hacmin homojenliği ... Yatırımcı açısından yatırım yapılacak senetlerin seçiminde, o senetteki analiz sonuçlarının tutarlılığının önemi büyüktür. Çünkü çok kısa vadelerde seri hareketlerle salınan ve bu sert hareketler sonucunda analiste emek harcayarak yaptığı analizinin meyvelerini toplama fırsatı tanımayan bir senedin yatırım açısından uygunsuzluğu açıktır. İşte hacim verileri bir senetteki dengesizliği gözler önüne sermekte oldukça yararlı bir göstergedir. Örneğin aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi bir grafiğin, fiyat hareketleri incelenmeden ve analiz sonuçlarına uyumu araştırılmadan da sadece hacimsel görüntüsü itibarıyla spekülatif hareketlere sahip bir senede ait olduğu kolayca anlaşılabilir. Belki risk ve adrenalin sever yatırımcılar açısından fiyatlarda oluşan bu ani yükselişler yüksek kar potansiyelleri nedeniyle cezp edici olsa da, kaşık kaşık toplanan karların kepçeyle geri verilmeyeceğinin garantisi yoktur.
I< <<1 2 3>> >I
© 2013 Tüm hakları saklıdır. Burada yer alan bilgi, yorum ve grafikler ANIL ÖZEKŞİ tarafından yazılmış olan KAZANMA SANATI adlı kitaptan alınarak TEKNİK ANALİZ SANATI adlı siteye aktarılmıştır.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.
Sermaye Piyasasi Kurulunun Seri : V, No :55 “ Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkinda Teblig’i Uyarinca Yayımlanan Uyarı Notu :"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
Copyright © 2013 www.teknikanalizsanati.com Tüm hakları saklıdır.