Tercihlerde ki değişimler ve hareketli ortalamalar... Kısaca, “ herhangi bir hisse senedindeki fiyatların, belli bir zaman aralığındaki ortalamasıdır “ diye de tanımlayabileceğimiz hareketli ortalamaların teknik analiz açısından asıl işlevi, seçilmiş olan periyot boyunca, alıcı ve satıcıların tercihlerinde oluşan değişimlerin yönünü ve şiddetini göstermeleridir. Bir başka deyişle, fiyatlardaki salınımları oluşturan arz ve talebin, hangi yönde değişmekte olduğunu göstererek alım satım kararlarımızda bize yardımcı olurlar. Gerçekten de fiyat salınımları üzerine çizilmiş bir hareketli ortalama, doğru kullanılması durumunda bize hem varolan trendin devam edip etmeyeceği, hem de o an ki şartlar altında pozisyon açılıp açılmayacağı ile ilgili çok önemli ipuçları vererek, ne zaman piyasanın içinde olmamız ve ne zaman çıkmamız gerektiğinin sinyallerini net bir şekilde üretebilmektedir. Her fiyat hareketinin geçmişle kurgulanabilecek bir hikayesi olduğu ve bunun gelecekle ilgili olasılıklar üzerine etki edeceği varsayımından hareketle, geçmiş belirli bir dönemin tercihlerini yansıtan hareketli ortalamaların olası geleceklerde oluşabilecek tercihleri etkileyebileceği unutulmamalıdır. Yalnız, hareketli ortalamanın piyasalar ile ilgili verdiği sinyallerin nasıl yorumlanacağı konusuna geçmeden önce, hareketli ortalamalarla ilgili üç değişken üzerinde karar vermemiz gerekecektir. Bunlar, kullanılacak zaman aralığı, hesaplama yöntemi ve kullanılacak veri tipidir. Her bir değişkendeki tercihiniz, bulacağınız rakamı değiştireceğinden hepsi de kendi içinde önemli kararlardır. Ne kadar uzun bir periyot…? Analist açısından kullanılacak zaman aralığının seçimi, daha çok ne tür bir yatırım stratejisi ile ilgilendiğiyle alakalıdır. Kısa vadeli al- satlar ile ilgilenen bir yatırımcı, doğal olarak kısa vadeli bir hareketli ortalama kullanmayı tercih ederken, uzun vadeli yatırımlar yapan bir diğer yatırımcının daha uzun vadeli bir hareketli ortalamayı kullanması gerekecektir. Ayrıca bir senet için uygun olan ve kazandıran bir periyot diğer bir senette aynı performansı göstermeyebileceğinden, kullanacağınız hareketli ortalamaların vadelerinde senetten senede de farklılıklar oluşabilmektedir. Yine de, kullanacağınız zaman aralığı her ne kadar sizin tercihleriniz ve senet bazında farklılıklar gösteriyor olsa da, genel kabul gören periyotlar aşağıda görüldüğü şekildedir : 5 – 13 gün : Çok kısa vadeli olan bu periyottaki ortalamalar, kısa vadedeki fiyat hareketlerini yorumlamada ve yine kısa vadeli alım satımlarda kullanılırlar. Hareketlilikleri yüksek senetlerde ve dönemlerde başarı ile çalışabilmelerine karşın, hatalı sinyaller üretme riskleri oldukça yüksektir.
I< <<1 2 3>> >I
© 2013 Tüm hakları saklıdır. Burada yer alan bilgi, yorum ve grafikler ANIL ÖZEKŞİ tarafından yazılmış olan KAZANMA SANATI adlı kitaptan alınarak TEKNİK ANALİZ SANATI adlı siteye aktarılmıştır.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.
Sermaye Piyasasi Kurulunun Seri : V, No :55 “ Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkinda Teblig’i Uyarinca Yayımlanan Uyarı Notu :"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
Copyright © 2013 www.teknikanalizsanati.com Tüm hakları saklıdır.